Tailando skonio gidas: Vabalų valgymas Tailande

Ar kada gyvenime bandėte valgyti vabalus? Keptų vabalų valgymas Tailande yra normalus dalykas. Vabalai turi nedaug kalorijų, juose daug baltymų, o taip pat jie yra tikrai maistingi. Jei norėtumėte jų paragauti, Tailando gatvėse tikrai nebus sudėtinga rasti keptais vabalais prekiaujančius prekybininkus, ypač turistinėse vietose. Jūsų kelionės į Tailandą nuotykiai nebus pilnavertiški neišbandžius šių užkandžių.

 Vabalų valgymas Tailande

Bambukiniai kirminai (Rot Duan)

Bambukiniai kirminai dėl savo formos yra vadinami Rot Duan - greitaisiais traukiniais tajų kalba. Jie graužia bambuko minkštimą. Šiuos kirminus galima rasti Šiaurės Tailande lietingojo sezono metu. Tai pats paprasčiausias pasirinkimas pradedantiems valgyti vabalus, o šių kirminų galima nesudėtingai rasti beveik pas kiekvieną gatvės prekybininką, pardavinėjantį vabalus. Šių vabalų skonis yra sūrokas, o tekstūra yra lyg traškaus kukurūzų traškučio.

 Bambukiniai kirminai (Rot Duan)

Šilkaverpiai (Nhon Mhai)

Šilkaverpiai, dar žinomi kaip Nhon Mhai, yra mūsų mėgstamiausi.

Šilkaverpiai (Nhon Mhai)

Tai tarp vietinių populiarus užkandis. Šilkaverpiai yra įvairių rūšių, bet jie visi yra kilę iš drugelių. Jie turi minkštą apvalkalą, kuris yra tampa traškus iškepus. Skonis yra šiek tiek panašus į tofu, bet labiau kreminis ir žolelių skonio, nes paprastai šie vabalai kepami su vėlyvojo citrinmedžio (kaffir) lapais. Šilkverpiai puikiai tinka valgyti su sojos padažu ir pipirais.

 Silkworms (Nhon Mhai)

Žiogai (Tak Ka Tan)

Žiogai, tajų kalba vadinami Tak Ka Tan, yra sveikas užkandis bei naudingas baltymų ir kalcio šaltinis. Kiekvieno žiogo dydis siekia apie 5-6 cm. Žiogų skonis yra panašus kaip traškios krevetės. Prieš juos valgant jei nutraukti kojas.

Žiogai (Tak Ka Tan)

Svirpliai (Jing Reed)

Svirpliai arba Jing Reed yra Šiaurės rytų Tailando delikatesas. Jie yra artimi žiogams ir netgi atrodo panašiai, tačiau skonis labai skiriasi. Svirpliai yra traškūs ir pasižymi unikaliu skoniu, panašiu į popkornus ir riešutus.

 Svirpliai (Jing Reed)

Didieji vandens vabalai (Maeng Da)

Tai tikrai patys didžiausi mūsų valgyti vabalai. Didieji vandens vabalai, dar vadinami Maeng Da, yra tikrai dideli (apie 8 cm ilgio) sparnuoti vabzdžiai. Jie gyvena ryžių laukuose ir yra itin mėgstami kaip užkandis Šiaurės rytų Tailande. Tailando virtuvėje didieji vandens vabalai yra dažniausiai naudojami gaminant "Nam Prik Maeng Da" patiekalą, kuris yra ypatingai aštri čili pasta. Jie taip pat patiekiami kaip užkandis. Juos ganėtinai sudėtinga valgyti, kadangi reikia pašalinti čiuptuvus ir sparnus. Šie vabalai pasižymi stipriu kvapu ir sūroku skoniu bei kremine tekstūra. Kai kas sako, jog jų skonis panašus į ikrų.

 Didieji vandens vabalai (Maeng Da)

Skorpionai (Maeng Pawng)

Skorpionai turi nuodingus geluonis, bet keptus skorpionus galite valgyti visus. Tailando šiaurės rytų dalyje skorpionai laikomi skaniais užkandžiais. Jų skonis yra panašus į šviežių krevečių.

Skorpionai (Maeng Pawng)

Čia pateikėme pačius populiariausius Tailande keptus valdomus vabzdžius. Tačiau galite išbandyti ir kitus, tokius kaip kurkliai (Maeng Kra Chon), ir karkvabaliai (Maeng Eee Noon). Jie dažnai parduodami kartu.

Kaip vabzdžiai yra gaminami

Prieš kepant, visi vabzdžiai turi būti kruopščiai nuplaunami ne mažiau kaip 3 kartus tam, kad pašalinti kvapą. Tada jie paliekami džiūti.

Vabzdžių kepimas nesiskiria nuo kitų užkandžių kepimo. Tiesiog įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir tada įpilkite aliejų. Kai aliejus pradės virti, sumeskite vabzdžius į keptuvę ir kepinkite iki kol taps traškūs ir parus.

Kaip vabzdžius valgyti

Paprastai vabzdžiai yra patiekiami su baltaisiais pipirais ir sojų padažu. Daug žmonių mėgsta valgyti juos kaip užkandžius prie alaus.

Kur vabzdžių įsigyti

Kadangi kepti vabzdžiai vis populiarėja pastaruoju metu, galite jų įsigyti daugelyje vietų. Vietiniai vis dar labiausiai mėgsta juos pirkti iš gatvės prekybininkų. Valgomų vabzdžių taip pat galima įsigyti įvairiose parduotuvėse ir netgi 7/11 bei kituose prekybos centruose. Taip pat turistinės vietovės, tokios kaip Khao San Road, Patpongas ir Soi Cowboy, yra geros vietos, kur galima jų surasti.

Kiek vabzdžiai kainuoja

Vienas samtelis vabzdžių turėtų kainuoti apie 20-30 THB.

Įspėjimas

Net jei kepti vabzdžiai yra skanūs tajams ir užsieniečiams, vis tiek yra kai kurios atsargumo priemonės, apie kurias reiktų žinoti prieš valgant vabzdžius

  1. Kai kurie pardavėjai gali naudoti žemos kokybės aliejų ir jame pakartotinai kepti daugybę kartų, o tai tikrai nėra į naudą sveikatai.
  2. Vabzdžiai turi chitino, kuris padeda sumažinti cholesterolio lygį kraujyje, tačiau jie kepdami aliejuje jie jo gan daug sugeria, todėl gali būti pakankamai riebūs.
  3. Chitinas ir chitozanas gali būti naudingas, kaip ir minėjom anksčiau, bet jei valgysite pernelyg daug vabzdžių, tai gali sukelti kalcio trūkumą ir kliudyti įsisavinti riebalus ir vitaminus, tokius kaip vitaminas A ir E.
  4. Kas neturėtų valgyti vabzdžių ar neturėtų jų valgyti pernelyg daug?
    - Alergiški žmonės sergantys astma gali būti alergiški vabzdžių komponentams.
    - Žmonės su kaulų problemomis ir nėščios moterys, kadangi chitinas ir chitozanas gali sutrikdyti kalcio įsisavinimą. Tai gali neigiamai paveikti kaulus arba sutrikdyti vaisiaus augimą.
    - Žmonės su polinkiu į nutukimą, kadangi kepti vabzdžiai turi daug aliejaus, įsisavinto kepimo metu.
    - Žmonės su inkstų ligomis, kadangi ingredientai, kurie naudojami paskaninti vabzdžius, savyje turi daug natrio.