Tailando Skonio Gidas: Tailandietiški Padažai

Tailandietiški padažai Tailando virtuvės patiekalams suteikia unikalų skonį, kuris išsiskiria iš visų kitų pasaulio virtuvių. Susipažinkite su Tailando virtuvės receptuose naudojamų padažų skonių įvairove savo kelionės į Tailandą metu ir parsivežkite truputį jo skonio į savo namus.

Tailandietiški Padažai

Žuvies Padažas (Nam Pla)

Žuvies Padažas, tajų kalba vadinamas "Nam Pla", sutinkamas beveik kiekviename Tailando virtuvės patiekale. Tai svarbiausias elementas, šios virtuvės patiekalams suteikiantis sūrumo. Geri žuvies padažai yra gaminami iš ančiuvių ekstrakto, druskos, cukraus ir vandens mišinio. Padažas turi būti skaidrus, rusvo atspalvio. Vieni geriausių tailandietiškų žuvies padažų yra šių prekės ženklų produktai - Tiparos, Golden Boy ir Squid. Asmeniškai rekomenduojama naudoti Squid arba Tiparos žuvies padažus, kadangi juose nėra gliutomato, konservantų ir dažiklių.

 Žuvies Padažas (Nam Pla)

Austrių Padažas (Hoy Nang Rom)

Austrių padažo tiesiog privaloma turėti savo virtuvėje. Jo skonis yra išskirtinis, visiškai neturintis žuvies poskonio. Šis padažas puikiai tinka pagardinant kepinamas daržoves, mėsą, jūros gėrybes, makaronų patiekalus, o taip pat gali būti naudojamas kaip vilgomasis padažas prie įvairių patiekalų ir užkandžių. Austrių padažą sudaro austrių ekstraktas, cukrus, vanduo, druska, kukurūzų krakmolas ir kviečių miltai.

 Austrių Padažas (Hoy Nang Rom)

Sojų Pupelių Pasta (Tao Jeow)

Sojų Pupelių Pasta, tajų kalba vadinama "Tao Jeow", naudojama Tailando virtuvės patiekalų gaminime. Ši pasta yra gaminama iš geltonųjų sojų pupelių ir suteikia sūroką skonį. Šį padažą dažnai pamatysite patiekiamą su kai kuriais makaronų patiekalais, tokiais kaip Rad Na ir kai kurie kepintų makaronų patiekalai. Šis padažas taip pat gali būti naudojamas ruošiant vilgomąjį padažą vištienai su ryžiais, sojų pupelių pastą sumaišant su laimu, šviežiais čili pipirais ir česnaku.

 Sojų Pupelių Pasta (Tao Jeow)

Skaidrusis Sojų Padažas (Si-Ew Kao)

Skaidrusis Sojų Padažas, taip pat žinomas, kaip šviesusis arba baltasis sojų padažas, tajų kalba vadinamas Si-Ew Kao. Jis gaminamas iš atrinktų tam tikros rūšies sojų pupelių, druskos ir cukraus. Tereikia įlašinti keletą padažo lašų į gaminamus patiekalus – jis sustiprins vištienos, žuvies, krevečių, krabų, kitos mėsos, sriubos skystimo ir visų daržovių skonį.

 Skaidrusis Sojų Padažas (Si-Ew Kao)

Juodasis Saldusis Sojų Padažas (Si-Ew Whan)

Juodasis saldusis sojų padažas yra gaminamas iš sojų pupelių krakmolo, cukraus ir druskos. Jis saldokas ir gerokai tirštesnis nei įprastinis sojų padažas. Paprastai jis naudojamas pagardinant įvairius Tailando virtuvės patiekalus, tokius kaip makaronų sriubos ar kepinami patiekalai. Jis taip pat dažnai naudojamas ir kaip dar vienas iš vilgomųjų padažų vištienai su ryžiais.

 Juodasis Saldusis Sojų Padažas (Si-Ew Whan)

Juodasis Tirštasis Sojų Padažas (Si-Ew Dum)

Juodasis tirštasis sojų padažas taip pat gaminamas iš sojų pupelių krakmolo, cukraus ir druskos. Jis tirštesnis nei paprastas sojų padažas ir ne toks saldus, kaip juodasis saldusis sojų padažas. Šis padažas dažniausiai naudojamas gaminant kepintus plokščiuosius makaronus arba jautienos makaronų sriubą. Juodasis tirštasis sojų padažas taip pat gali būti naudojamas ir kaip vilgomasis padažas.

 Juodasis Tirštasis Sojų Padažas (Si-Ew Dum)

Padažas Žaliu Dangteliu (Green Cap Sauce)

Pavadinimą tajų kalboje įgijęs dėl savo pakuotės, šis Green Cap Sauce padažas yra gaminamas iš sojų pupelių padažo, druskos, cukraus, vandens ir kitų skonio stipriklių. Jis gali būti naudojamas pagardinimui gaminant praktiškai bet kurį Tailando virtuvės patiekalą arba kaip vilgomasis padažas. Daugelyje receptų jis taip pat gali būti naudojamas kiaulienos arba vištienos marinavimui. Jei nemėgstate žuvies skonio, šis padažas gali būti naudojamas kaip pakaitalas Žuvies padažui.

 Padažas Žaliu Dangteliu (Green Cap Sauce)

Padažas Geltonu Dangteliu (Yellow Cap Sauce)

Gaminant Tailando virtuvės patiekalus namuose ir neturint tailandietiško sojų padažo arba žuvies padažo, galima naudoti šį padažą geltonu dangteliu, kuris tajų kalba būtent taip ir vadinamas. Tai yra sūrokas rusvas padažas, panašus į sojų padažą, tačiau gerokai intensyvesnio skonio ir sūresnis. Šio tipo padažai puikiai dera su įvairiais Tailando virtuvės receptais. Įpylus tik keletą lašelių padažo, jis padeda geriau atskleisti sriubų, padažų, salotų ir daržovių patiekalų skonį. Paprastai ant tradicinio pusryčių stalo Tailande pamatysite šį padažą greta druskos. Geriausiai žinomi šio padažo prekės ženklai Tailando rinkoje yra Golden Mountain ir Maggi.

 Padažas Geltonu Dangteliu (Yellow Cap Sauce)

Čili Padažas (Sauce Prik)

Čili padažas yra tailandietiškas aštrus padažas su švelniu česnako akcentu. Čili pipirai yra visiškai sutrinami į čili pastą. Yra pakankamai platus čili padažų pasirinkimas, kadangi yra keletas šių padažų rūgštumo ir aštrumo lygių. Šis padažas gali būti naudojamas gaminant kai kuriuos kepinamus Tailando virtuvės patiekalus. Čili padažas ypatingai gerai tinka su tailandietišku omletu, o taip pat gali būti naudojamas kaip vilgomasis padažas kitiems patiekalams ar užkandžiams.

 Čili Padažas (Sauce Prik)

Tailandietiškas Baltasis Actas (Nam Som Sai Chu)

Baltasis actas yra plačiai naudojamas Tailande. Praktiškai visada pamatysite su juo gaminamą padažą, patiekiamą su makaronų patiekalais. Gaminant šį padažą, mažame dubenėlyje tiesiog sumaišomas actas su supjaustytais šviežiais tailandietiškais čili pipirais. Toks padažas vėsiai uždarame indelyje gali būti laikomas iki vienos savaitės.

 Tailandietiškas Baltasis Actas (Nam Som Sai Chu)