Patiekalai, kuriuos būtina išbandyti Tailande

Tailando virtuvė yra viena iš populiariausių pasaulyje. Ji apima plačią skonių ir tekstūrų įvairovę. Tipiški Tajų virtuvės ingredientai yra tokie produktai kaip galangalas (panašus į imbierą augalas), kokoso pienas, tamarindas, citrinžolė, žalioji citrina (laimas), bazilikai, ciberžolė, česnakai, žuvies padažas ir kt.

Tailando virtuvės patiekalai, kurių turėtų paragauti kiekvienas besilankantis Tailande, asmeniškai rekomenduojami mūsų tajų šefės, yra:

1. Pad Thai (Tailandietiški kepti makaronai) : ผัดไทย

Pad Thai turbūt yra labiausiai žinomas Tailando patiekalas. „Pad Thai“ - reiškiantis "Tailandietiški makaronai" - gali būti geras patiekalas pažinties su Tailando virtuve pradžiai. Jį sudaro geras klasikinių ingredientų, tokių kaip kiaušinis, tofu, žemės riešutai ir pupelių daigai, derinys. Tradicinis skonis yra šiek tiek stiprokas (žuvies padažas ir džiovintos krevetės), rūgštus (šviežia tamarindo pasta ir laimų sultys), saldus (palmių cukrus) ir nelabai aštraus, nebent papildomai prisidėtumėte pernelyg daug čili, paprastai patiekiamo atskirai.

Pad Thai (Tajų stiliaus kepti makaronai)

2. Tom Yum Goong (Aštriai rūgšti sriuba su krevetėmis) : ต้มยำกุ้ง

Tom Yum yra pati populiariausia Tailando virtuvės sriuba, tiek Tailande, tiek ir už jo ribų. Tai skaidri, aštri ir rūgšti sriuba, pagardinta kvepiančia citrinžole, galangalo šaknimi, vėlyvojo citrinmedžio (kaffir) lapais, tajų čili pipirais ir kt. Yra šimtai Tom Yum variantų, priklausomai nuo pagrindinio patiekalo ingrediento. Tom Yum paprastai yra gaminamas su krevetėmis (Tom Yum Goong), vištiena (Tom Yum Gai), žuvimi (Tom Yum Pla) arba sumaišytomis jūros gėrybėmis (Tom Yum Taleh) ir grybais. Krevečių (Goong) versija vietinių yra laikoma pačia skaniausia, todėl būdami naujokais Tailando virtuvėje būtent ją ir turėtumėte pasirinkti!

Tom Yum Goong (Aštriai rūgšti sriuba su krevetėmis)

Kaip Tom Yum sriubą pasigaminti namuose, skaitykite čia: Tom Yum sriubos receptas.

3. Tom Kha Gai (Tailandietiška kokosų, galangalo ir vištienos sriuba) : ต้มข่าไก่

Tom Kha Gai yra dar viena labai populiari sriuba tarp tajų. Patiekalo pagrindas yra "Kha" (galangalas) ir kokoso pienas. Šis patiekalas rekomenduojamas žmonėms, kurie negali valgyti aštraus maisto, nes Tom Kha yra daug švelnesnė sriuba nei Tom Yum.

Tom Kha Gai (Tajų kokoso galangalo vištienos sriuba)

4. Gaeng Keow Wan Gai (Tailandietiškas žaliasis vištienos karis) : แกงเขียวหวานไก่

Populiariausias karis Tailande yra žaliasis karis. Tai karis, pagamintas iš žolelių ir prieskonių sumaišytų su kario pasta, pagaminta iš kokoso pieno. Žaliasis karis nėra itin aštrus, o netgi ganėtinai saldus. Žaliasis karis yra puikus patiekalas, ypač kai jis patiekiamas su garuose virtais ryžiais arba ryžių makaronais.

Gaeng Keow Wan Gai (Tajų žaliasis vištienos karis)

5. Som Tam (Tailandietiškos žaliosios papajos salotos) : ส้มตำ

Som Tam - aštrios papajų salotos, kilę iš Šiaurės Rytų Tailando (Isano). Som Tam skonis puikiai derina raudonųjų čili pipirų aštrumą, žuvies padažo sūrumą, žaliosios citrinos ar tamarindo rūgštumą, o taip pat palmių cukraus saldumą. Salotos gali būti sumaišytos su krabais, žemės riešutais, džiovintomis krevetėmis ir ryžių makaronais. Be to, kaip pagrindinis ingredientas vietoje žaliosios papajos gali būti naudojami mangai, agurkai ar kitos daržovės. Tajai šias salotas mėgsta valgyti su lipniais ryžiais. Keliaudami Tailande turėtumėte būtinai išbandyti šias salotas, užsisakydami "Som Tam Thai" ant bet kurio Bankoko gatvės kampo.

Som Tam (Tajų žaliosios papajos salotos)

6. Pad Kra Pao (Tailandietiški kepti bazilikai) : ผัดกระเพรา

Pad Kra Pao yra labai populiarus patiekalas tarp vietinių. Kai tajai nežino, ką užsisakyti, jie tiesiog užsisako Pad Kra Pao! Šis patiekalas pagaminamas greitai ir yra tikrai skanus. "Pad" reiškia keptą, o "Kra Pao" yra tajų baziliko pavadinimas, kuris yra vienas iš pagrindinių šio patiekalo ingredientų. Pad Kra Pao galima gaminti su vištiena, kiauliena, jautiena, jūros gėrybėmis, tofu ar bet kuo kitu, ko tik pageidaujate. Tailandietiški kepti bazilikai patiekiami su ryžiais. Taip pat papildomai galite užsisakyti kepta kiaušinį (Kai Dao), ką paprastai daro tajai, norėdami rimčiau pasistiprinti.

Pad Kra Pao (Tajų kepti bazilikai)

Kaip Pad Kra Pao pasigaminti namuose, skaitykite čia: Pad Kra Pao receptas.

7. Khao Pad (Tailandietiški kepti ryžiai) : ข้าวผัด

Khao Pad yra labai vietinių gyventojų mėgstamas patiekalas. Tajų kalba „Khao“ yra ryžiai, o "Pad" - kepti. Šis patiekalas paprastai papildomas pasirinkta mėsa: krevetėmis, vištiena, kiauliena, krabais ar jautiena, kartu su kiaušiniu, svogūnais, kalendra, česnaku, pomidorais ir skaniais prieskoniais. Tailandietiški kepti ryžiai gaminami iš kvapnių jazmininių ryžių. Paprastai šis patiekalas patiekiamas su agurkų ir žaliosios citrinos griežinėliais.

Khao Pad (Tajų stiliaus kepti ryžiai)

8. Rad Na (Tailandietiški makaronai padaže) : ราดหน้า

Rad Na yra dar vienas populiarus gatvės patiekalas Tailande. Rad Na sudaro plokšti ryžių makaronai ir daržovės, apipilti tirštu padažu. Patiekale naudojama mėsa gali būti kiauliena, vištiena arba jūros gėrybės. Papildomai Rad Na pagal skonį galite pasigardinti cukrumi, žuvies padažu, pjaustytais čili baltame acte arba džiovintais čili.

 Rad Na (Tajų stiliaus makaronai padaže)

Kaip Rad Na pasigaminti namuose, skaitykite čia: Rad Na makaronų padaže receptas.

9. Khao Man Gai (Vištiena su ryžiais) : ข้าวมันไก่

Khao Man Gai yra paprastas gatvės patiekalas, kurį galima rasti bet kur Tailande. Virta vištiena ir ryžiai paprastai patiekiami su agurkų griežinėliais, sojų pupelių padažu ir žieminių melionų sriuba.

Khao Man Gai (Vištiena su ryžiais)

Daugiau apie šį Tailando virtuvės patiekalą skaitykite čia: Vištiena su ryžiais (Khao Man Gai).

10. Khao-soy (Šiaurės Tailando makaronai karyje) : ข้าวซอย

Khao-soy yra šiaurietiško stiliaus makaronų kario patiekalas. Jis gaminamas iš kokosų pieno ir geltonojo kario padažo, pilamo ant minkštų kiaušininių makaronų ir tada apklojamo traškiais keptais makaronais. Šis patiekalas lengvai aštrus, salstelėjęs ir tirštokas. Khao-soy tiesiog privaloma išbandyti jei lankotės Čiangmajuje!

Khao-soy (Šiaurės Tailando makaronai karyje)

Taigi, keliaudami Tailande nepamirškite pasinerti į ypatingai gardų vietinės virtuvės pasaulį ir Jūsų kelionė taps dar įspūdingesnė!

Puikių Tailando virtuvės patiekalų sąrašas praktiškai begalinis, o makaronų patiekalų yra itin daug ir kiekvienas jų yra išskirtinio skonio. Norėdami geriau susipažinti su Tailando virtuvės patiekalais kelionės metu, išmokite užsisakyti makaronų patiekalus pasinaudodami mūsų Tailando gatvės maisto gidu: Kaip užsisakyti makaronus Tailande.

Lankydamiesi Bankoke, didelę dalį šių patiekalų išbandyti neišleisdami daug galite Pier 21 Food Court prekybos centre Terminal 21.

Skanaus!